Factoring – För Vem?  

Begreppet factoring innebär att man säljer sina fakturor för att få in snabba pengar från sina egna fakturor utan den långa väntetiden. Vet man inte mer än så så låter det nästan för bra för att vara sant, vilket det också är. Factoring är inget som man privatperson kan ägna sig åt för att tjäna pengar, utan det är en tjänst som riktar sig främst till små och medelstora företag och handlar om att underlätta för verksamheten på olika sätt.

Inte för privatpersoner
För att förstå var factoring innebär över huvud taget behöver man gräva lite djupare än att bra läsa rubriker som ”sälj dina fakturor”. Det kan man tro riktar sig till vem som helst men så är alltså inte fallet. Tjänsten att sälja sina fakturor riktar sig till företag som vill ha in pengar från sina kunder snabbare än på vanligt sätt, då förfallodatumet kan ligga upp emot tre månader fram i tiden. Istället säljer man fakturorna och får dom betalda av ett annat företag direkt, medans dom i sin tur fakturerar kunden.

Små nystartade företag

Factoring kan vara en bra tjänst för den som nyligen startat ett eget företag och snabbt behöver få in kontanta medel från sina kunder. Tiden i början kan vara påfrestande ekonomiskt för den som driver eget och det är alltid bra att få in pengar oavsett om det dyker upp oväntade utgifter eller inte. Däremot bör man ha i åtanke att factoringföretaget naturligtvis tar ut en avgift när det tar över dina fakturor men det kan ändå vara ett bra alternativ för den som har många investeringar att göra i början, eller bara vill öka sin kassalikviditet snabbt och enkelt.

Medelstort företag under utveckling
Kanske har du ett större företag som du drivit i några år och planerar att utveckla det för att komma till nästa nivå. Du vill att företaget ska växa och bestämmer dig för att göra en satsning åt något håll. Kanske en stor investering eller något annat som ska få företaget att utvecklas ytterligare. Då kan tjänsten vara en bra lösning för att öka likviditeten i företaget när det behövs som mest och du slipper långa väntetider för fakturabetalningar.

Att sälja sina fakturor kommer inte bara att ge dig pengar på ett snabbt och smidigt sätt utan det kommer också att spara in en del tid eftersom att du slipper en del av administrationen i och med att fakturorna övertas av någon annan. Den tiden som blir över kan du istället lägga på att planera och genomföra de delar som krävs för att företaget ska utvecklas. Det kan alltså vara en bra tjänst på fler än ett sätt.

För att använda sig av factoring behöver man inte vara ett nystartat småföretag eller ett medelstort företag som satsat på utveckling. Alla företag är välkomna att använda sig av tjänsten för att underlätta på det sätt som passar bäst för dom, oavsett om det handlar om minskad administration eller att få in pengar från fakturorna på ett snabbare sätt.