Posted on

Besvär med nacke, axlar eller rygg? Det här kan du göra

Drygt 80% av den svenska befolkning drabbas någon gång i livet av ryggont. Smärta i axlar och nacke är också vanligt och det beror inte helt sällan på stillasittande arbete eller andra obekväma arbetsställningar.

Det är viktigt att ta hand om kroppen, både på egen hand men ibland också men hjälp av en expert, så som massör eller naprapat. Nedan följer fler tips på vad man ska göra för att bli av med sina smärtande besvär.

Gör enkla övningar – varje dag

Har du ett stillasittande jobb? Kanske spenderar du mestadels av tiden framför en dator eller så tillhör du en av dom som arbetar med händerna ovanför axelhöjd hos din naprapat stockholm. Det finns många arbetsställningar som kan orsaka besvär i rygg, nacke och axlar och det kan vara nödvändigt att göra olika typer av övningar för att förebygga.

Sitter du still mycket bör du resa dig, gärna en gång i timmen. Gå ett kort varv runt kontoret, skaka loss armar och axlar. Sträck på dig, rulla axlar och huvud – gör några bra övningar kort och gott. Det finns många bra tips att hitta på internet och din kropp kommer att tacka dig om du inför en bra rutin att hålla varje dag.

Ergonomiska möbler

Hur man sitter och står under en dag avgör också hur man faktiskt belastar kroppen. Den som sitter vid ett skrivbord mer eller mindre 8 timmar per dag behöver för det första en riktigt bra stol som ger ett bra stöd och avlastning.

Det är också viktigt att tänka på hur man sitter i sin stol för att inte belasta rygg, nacke och axlar på fel sätt. Ett höj- och sänkbart skrivbord kan också vara en bra investering för att enkelt kunna variera arbetsställningen.

Unna dig regelbunden massage

Spänningar i till exempel rygg och nacke kan komma snabbt och kan ha flera olika orsaker. Under en stressig period är det vanligt att man spänner sig vilket kan leda till en ömmande kropp. För att lösa upp spänningar och undvika allvarligare besvär lägre fram kan det därför vara klokt att unna sig en massage lite då och då – oavsett vad problemen beror på.

Det är både avkopplande och ger hela kroppen återhämtning, samt att ömmande muskler kan punktbehandlas för att lösa upp spänningarna. Är du anställd och har ett friskvårdsbidrag att utnyttja kan du välja att spendera det på just massage – som kan fungera både förebyggande och behandlande.

Boka tid hos en naprapat

Har du återkommande eller väldigt besvärande problem kan det vara svårt att få bukt med dessa på egen hand. Det kan därför vara nödvändigt att boka tid hos en naprapat eller liknande, för att få behandling. Just en naprapat är expert på rörelseapparaten – där muskler och leder är en central del.

Det som utmärker en arbetet för en naprapat är att det sker helt utan medicinering. Man använder sig istället av andra behandlande metoder och yrkesutövarens främsta redskap är dennes händer. En naprapat kan avhjälpa olika besvär i hela kroppen och kan dessutom bistå med bra tips och råd för att problemen inte ska komma tillbaka.